Huwelijk,  Liefde vieren

De vrijheid van ceremonieel trouwen

Op de radio hoorde ik van de week: “2022 wordt het drukste trouwjaar ooit!” Door (f#ing, excuse my French 😉) corona en de lockdowns hebben afgelopen twee jaar veel stellen hun bruiloft, al dan niet noodgedwongen, uitgesteld. En nu de wereld weer open gaat, kan de liefde eindelijk weer gevierd worden! En dat wil je natuurlijk op een unieke manier doen die precies bij jullie past.

Maar wat als er geen plek meer is op het stadhuis op die ene speciale dag? Of wat als je op een plek wil trouwen die voor jullie bijzonder is, maar dat is geen officiële trouwlocatie? Of wat als een voltrekking met zo’n man of vrouw in een toga überhaupt te stijf is voor jullie? Weet je dat je dan ook kan kiezen voor een ceremoniële huwelijksvoltrekking?

Het klinkt behoorlijk formeel, een ceremonieel huwelijk. En niets is minder waar.

Het betekent gewoon: trouwen wanneer, waar en hoe jullie dat willen.

Jullie bepalen lekker zelf hoe jullie elkaar de liefde verklaren.

Ceremonieel trouwen heeft een aantal fijne voordelen:

 • Je kunt trouwen op elke datum en tijd die jullie willen
  Je bent niet afhankelijk van een beschikbaar tijdslot bij de gemeente. Dus geen probleem als die ene datum al bezet is. Wil je op zondag trouwen omdat iedereen dan toch al vrij is? Kan! Precies om 11.00 uur ’s ochtends of juist pas om 19.00 uur ’s avonds, want dat was hét moment dat de vonk oversloeg. Kan ook! Een ceremoniële trouwambtenaar is er wanneer jullie dat willen.

 • Je kunt trouwen waar jullie willen
  Willen jullie graag in je eigen tuin of thuis bij je ouders trouwen? Geen probleem! Of in het café waar jullie elkaar ontmoet hebben? Als de kroegbaas meewerkt, ben ik er ook! Met blote voeten op het strand? Zand tussen m’n tenen, love it! Of misschien wel in het buitenland? Ik reis met je mee. Als je kiest voor een ceremoniële huwelijksvoltrekking ben je niet afhankelijk van een officiële trouwlocatie.

 • Je kunt trouwen hoe jullie dat willen
  En ceremoniële trouwambtenaar hoeft zich niet aan een vast protocol te houden. Dus, willen jullie zelf wat zeggen? Ik doe graag een stapje terug. Denk je dat moeder een woord kan uitbrengen of is je vader een speechkoning? Is tante Annie een kei in gedichten? Ik maak met alle liefde ruimte en geef tips aan wie dat wil. Hebben jullie een muzikale vriend die een ode wil brengen? Bring it on! Houden jullie het liever kort of kan het niet lang genoeg duren? “Ja” zeggen te paard of op de motor? Een eigen ritueel? Het kan allemaal. Ook kun je zo veel of weinig getuigen kiezen als jullie willen.

Als je er dus voor kiest om ceremonieel te trouwen, dan kun je het écht op jullie eigen, unieke manier doen.

Bovendien heeft een ceremoniële trouwambtenaar een waardevol pluspunt:

 • Ik zet met alle liefde mijn tijd en talent in om jullie verhaal te vertellen
  Als ceremonieel trouwambtenaar ben ik niet beperkt tot één kennismakingsafspraak. Ik vind het belangrijk om echt jullie persoonlijke verhaal te leren kennen. Na een eerste kennismaking, gaan we eens rustig samen zitten. Hoe was de eerste ontmoeting? Hoe is het daarna gelopen? En houd het liefst geen sappige details achter, die maken het nou net zó leuk! Wat vinden jullie bijzonder aan elkaar? Euh…. ja… ik hoor je denken: “Wat vind ik eigenlijk zo speciaal?” No worries, ik heb aan een half woord genoeg. Ik bel ook even met ieder van jullie twee apart. Zo geef ik jullie allebei de kans om iets persoonlijks te zeggen over de ander. En dat is altijd iets minder ongemakkelijk dan dat je dit vertelt waar de ander naast zit. Daarnaast informeer ik eventueel bij familie en vrienden naar mooie en grappige anekdotes. Dat verwerk ik allemaal in een unieke toespraak. Daarbij houd ik rekening met jullie wensen. Is er een songtekst die veel voor jullie betekent? Zijn er belangrijke mensen die jullie aandacht willen geven? Misschien willen jullie zelf wel iets tegen elkaar zeggen. Dan neem ik dat allemaal mee.

En dan nog dit:

Bespaar geld op je wettelijke huwelijk
Door voor een ceremonieel huwelijk te kiezen, kun je het wettelijk huwelijk op elk ander moment laten plaatsvinden. Vrijdag en zaterdag zijn de duurste dagen om te trouwen. Andere dagen zijn minder kostbaar en sommige momenten zijn zelfs gratis. Dus blijft er meer geld over voor die te gekke outfit, drankjes of de vakantie erna!

Geen officieel boterbriefje voor jullie
Misschien hebben jullie wel helemaal niks met zo’n trouwpapiertje, maar wel met de liefde en is het tijd om dat te vieren. Dan is ceremonieel trouwen helemaal dé uitkomst! Want zeg nou zelf: niets zo’n goede reden voor een feestje dan elkaar de liefde verklaren. Iemand die lekker soepel en met aandacht jullie verhaal en ja-woord aan elkaar praat, is dan wel speciaal. Maar wie? Familielid van de een? Vriend van de ander? Wie is er een goede spreker? Je wil niemand passeren. Wie vraag je? Nou… mij! Als ceremonieel trouwambtenaar doe ik niets liever.


Een ongedwongen en persoonlijk sfeer. Dat is het allemooiste een een ceremonieel huwelijk. Al het officiële gedoe kunnen we achterwege laten. We doen het helemaal zoals jullie het willen. En we hoeven totaal niet op de klok te kijken. Hoe fijn is dat?!

Als (ceremonieel) trouwambtenaar maak ik er met alle liefde jullie allermooiste moment van. Benieuwd of we een klik hebben? Stuur me gerust een appje voor een kennismakingsafspraak.