Huwelijk,  Liefde vieren

Zeg ja tegen een zelfstandig trouwambtenaar

Jullie gaan trouwen! Dat betekent dat waarschijnlijk minimaal één van jullie al één keer “Ja!” heeft gezegd. En dat doen jullie straks op de grote dag nog een keer tegen elkaar. Voordat het zover is, is er nog een heleboel te regelen. Jullie willen er tenslotte een bijzondere dag van maken die helemaal bij jullie twee past. Je wil zo snel mogelijk die speciale datum vastleggen op de trouwlocatie van jullie keuze. En dan mag je een trouwambtenaar kiezen die in die gemeente is aangesteld als officiële buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs). Je ziet een paar profielfoto’s met een korte introductietekst of -video. En daar moet je het vaak mee doen.


Hoe weet je nou of die dame of heer bij jullie past? Of jullie er een klik mee hebben? En of hij of zij een leuk praatje kan houden? Dat is inderdaad lastig te bepalen. Pas kort van tevoren (in de meeste gevallen een maand tot twee weken voor de trouwdag) maakt een gemeentelijke trouwambtenaar tijd voor een persoonlijke kennismaking. En daar gaat deze ambtenaar dan mee aan de slag. (Hoe dan?!) Ik kan me voorstellen dat je dat liever anders zou willen. Nou, dat kan! Jullie kunnen ook kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar.

Waarom een zelfstandig trouwambtenaar kiezen?

Een superfijne reden heb ik hierboven eigenlijk al een beetje weggegeven: je kunt zo snel als jullie willen uitgebreid kennismaken met mij als zelfstandig trouwambtenaar. Natuurlijk stel ik me altijd eerste even kort voor aan de telefoon. Als jullie daar een goed gevoel bij hebben, prikken we een datum om ontspannen met een bakkie verder te kletsen. Ik kom graag naar jullie en jullie zijn ook welkom bij mij thuis of we spreken ergens halverwege af. Met alle liefde neem ik dan de tijd om meer over jullie en jullie trouwplannen te weten te komen.

Liefde vieren kent geen tijd, wel exclusiviteit

Niet alleen voor de kennismaking neem ik de tijd. Als zelfstandig trouwambtenaar kies ik er bewust voor om maar één bruidspaar op een dag in de liefde te verbinden. Ik ben er dus exclusief voor jullie en schik me op die dag naar jullie planning. Jullie zijn dus niet gebonden aan een vooraf bepaald of beschikbaar tijdslot. En nog fijner, we hoeven niet op de klok te kijken omdat er nog een paar achteraan komt. Daardoor ben ik ook flexibel. Trouwen jullie buiten en komt er net een stortbui aan? Dan wachten we toch tot die voorbij is? Staat jullie getuige in de file? No worries! Willen jullie naast mijn toespraak ruimte geven aan ouders of vrienden om iets te zeggen? En kan je vader wat lang van stof zijn? Geen probleem.

Jullie verdienen een uniek verhaal

Tot slot steek ik ook mijn tijd én talent in het verwoorden en vertellen van jullie unieke verhaal. Al heel jong ontwikkelde ik een liefde voor verhalen. Opstellen en spreekbeurten werden uiteindelijk verhalen van medewerkers en klanten die ik als marketing- en communicatieadviseur schrijf. En het allerliefst vertel ik de verhalen van echte mensen. Wie zijn jullie? Wat heeft jullie gevormd? Wat zijn jullie dromen? De allermooiste verhalen zijn toch verhalen over de liefde. Zo universeel als de liefde is, zo uniek zijn de love stories (klinkt net wat sexier dan liefdesverhalen, toch? 😉) van mensen die voor elkaar kiezen. En dat hoort, wat mij betreft, terug te komen in elke toespraak van een huwelijksceremonie.


Ik ben dus erg nieuwsgierig naar jullie! Hoe verliep de eerste ontmoeting? Was het liefde op het eerste gezicht? En wat was de volgende stap? Hebben jullie een liedje? Een koosnaampje? Delen jullie een gezamenlijke droom? Misschien hebben jullie wel obstakels moeten overwinnen. Ik wil alles weten. Ik wil jullie ook graag even apart spreken. De meest onbevangen, lieve woorden worden gesproken als de ander er niet naast zit. Daarnaast ben ik ook benieuwd naar grappige of smeuïge anekdotes van ouders en vrienden. Maar wel alleen als jullie dat oké vinden.


Echte persoonlijke aandacht is dus de allerbelangrijkste reden om volmondig “Ja!” te zeggen tegen mij als zelfstandig trouwambtenaar.

Photo credit: Heleen van de Ven

Tot slot: een zelfstandig trouwambtenaar, wat betekent dat praktisch gezien?


Ik ben niet officieel benoemd tot buitengewoon trouwambtenaar in een specifieke gemeente. Daarom zijn er drie mogelijkheden:

  • Benoeming tot trouwambtenaar-voor-één-dag
    Bijna alle gemeenten benoemen een trouwambtenaar-voor-één-dag. Als dat zo is, kan ik probleemloos jullie hele ceremonie verzorgen. De kosten hiervoor variëren per gemeente (tussen de 150,- en 500,-). Daarnaast betalen jullie de standaard gemeentelijke leges.

  • Samenwerking met een officiële babs
    Helaas zijn er ook gemeentes die geen ambtenaren-voor-één-dag benoemen. In dat geval kan ik de ceremonie verzorgen in samenwerking met een officiële babs. Ik neem dan de ontvangst en jullie persoonlijke toespraak voor mijn rekening en de babs is alleen verantwoordelijk voor het officiële, wettelijke deel van de voltrekking. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn zusje mogen trouwen.

  • Ceremonieel trouwen
    Wil je écht zeker weten dat jullie het helemaal op jullie manier kunnen doen? Kies dan voor ceremonieel trouwen. Je trouwt op een ander tijdstip (voor weinig en gratis, ook mooi meegenomen) voor de wet. De liefde vieren dan jullie dan wanneer, waar en hoe jullie dat willen.

Oh ja, tot slot moet ik natuurlijk wel nog even aangeven dat ik ook een vergoeding vraag. Wat die precies is, is afhankelijk van de vorm van de ceremonie en jullie wensen. En daar komen we altijd samen uit.

Gaan jullie trouwen en willen jullie ontdekken of we een klik hebben? Stuur me gerust een appje voor een kennismakingsafspraak.